strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Pieczona dzika kaczka nadziewana pigwą
Składniki:
Składniki: 1 dzika kaczka (młoda)
10 dag słoniny
5 dag tłuszczu

sól
pieprz. Nadzienie: SO dag pigwy
cytryna
pół łyżeczki cynamonu
parę goździków
cukier. Zalewa: I50 ml octu
300 ml wody
po 5 dag marchewki
pietruszki
selera i cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprza
2-3 goździki
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami, cukrem i pokrajanymi w plasterki jarzynami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Przygotować nadzienie: pigwy umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na cząstki, wymieszać z cukrem cynamonem i zmiażdżonymi goździkami. Po wyjęciu z zalewy kaczkę natrzeć solą z pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie przygotowane nadzienie włożyć do wnętrza tuszki, brzegi zaszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać białą bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z kaczki zdjąć nici i plasterki słoniny i dalej piec, aby równomiernie zrumieniła się. Upieczoną kaczkę wyjąć, powyciągać nitki, podzielić na porcje. Z sosu zdjąć nadmiar tłuszczu, doprawić do smaku. Porcje kaczki podawać lekko polane sosem i przybrane gałązkami zielonej pietruszki, plasterkami cytryny, z dodatkiem frytek, młodych lub małych ziemniaków ugotowanych w całości, kaszą gryczaną, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton