strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA GĘŚ NADZIEWANA JABŁKAMI 1 ŚLIWKAMI
Składniki:
Składniki: 1 dzika gęś
50 dag kwaśnych jabłek
20 dag suszonych śliwek
1-2 dag rodzynek (można nie dodawać)
majeranek
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
10.dag słoniny
3 dag masła. Zalewa: 200 ml octu winnego
300 ml wody
10 dag cebuli
1-2 listki laurowe
po parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1-2 goździki
szczypta imbiru i szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plasterki cebulą, przyprawami, ochłodzić. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody i włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Gęś w zalewie parę razy obrócić w tym czasie, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu gęś dobrze osączyć z zalewy, natrzeć solą roztartą z czosnkiem, oprószyć pieprzem i pozo-stawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Śliwki umyć, sparzyć wrzątkiem, usunąć pestki. Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne, oprószyć majerankiem. Rodzynki umyć, osączyć z wody. Do wnętrza tuszki gęsi włożyć. cząstki jabłek, śliwki i rodzynki, brzegi tuszki zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, włożyć parę śliwek, polać roztopionym masłem i paroma łyżkami wrzącej wody, wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z gęsi zdjąć plaster-ki słoniny, aby skórka równomiernie zrumieniła się. Po upieczeniu gęś wyjąć, zdjąć nitki i wykałaczki, podzielić na porcje, przechowywać w cieple. Sos przecedzić, zdjąć nadmiar tłuszczu i podać oddzielnie w sosjerce.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton