strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Filety z dzika białowieskie
Składniki:
500 g schabu z dzika
2 cebule
500 g grzybów (pieczarki)
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
sól
pieprz
tymianek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
100 g tartego żółtego sera
pół bułki paryskiej
1 łyżka smalcu
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błon, umyć, wygnieść mocno ręką, włożyć do garnka, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, tymiankiem, ułożyć jeden na drugim, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać po-krojone w paseczki grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić ok. 1 godziny. Pod koniec duszenia doprawić śmietaną. Kotlety oprószyć mąką, usmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Przygotować grzanki z bułki. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, ułożyć grzanki. Na każdej grzance położyć usmażony filet, obłożyć grzybami, posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton