strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: FILETY Z SARNINY Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Składniki: 80 dag polędwicy z jelenia lub combra z sarny
5 dag tłuszczu
sól
pieprz
4=5 połówek brzoskwiń z kompotu. Za-prawa z warzyw: po 5 dag marchwi
selera
pietruszki i cebuli. 1-2 łyżki oleju
2=3 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę: umyte, oczyszczone, jarzyny pokrajać w cienkie plasterki (cebulę' w kostkę), wygnieść z olejem, zmiażdżonymi przyprawami; cukrem, aż jarzyny, zwilgotnieją: Umyte, osaczone wody mięso wytrzeć ściereczką, natrzeć jarzynami, włożyć do porcelanowej miski, obłożyć pozostałymi z nacierania jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7C) na 1-2 dni. Następnie z mięsa zdjąć jar-cyny i przyprawy, pokrajać w skośne plastry (w poprzek włókien), rozbić tłuczkiem. Z rozbitych plastrów uformować owalne filety, oprószyć lekko mąką i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywą, aby filety byty soczyste. Usmażone porcje oprószyć solą i pieprzem, natychmiast podawać z połówką brzoskwini na wierzchu, z dodatkiem frytek, brukselki, fasolki szparagowej, kalafiora lub zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton