| Potrawa: Szaszłyk z sarny | |
| Składniki: Na szaszłyki przeznacza się mięso z udźca lub combra młodej sarny.
Składniki na 10 porcji: 1 20 kg mięsa z udźca lub combra bez kości 20 dag słoniny 30 dag małej cebuli 2 dag czosnku '2 dag soli 1 dag pieprzu.
Zaprawa z jarzyn: po 5dag marchwi selera i pietruszki 3 dag cebuli 5 dag oleju 3 dag cukru 2=3 liście laurowe 5 ziarnek ziela angielskiego 2 dag soli:
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błony, natrzeć zaprawą jarzynową (pokrojone w cienkie plasterki jarzyny wymieszane z olejem, solą i cukrem, rozgniecionymi przyprawami), włożyć do garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami i przetrzymać w chłodnym miejscu (+7°C) przez 2 dni. Po wyjęciu z zaprawy mięso oczyścić z jarzyn, pokroić w poprzek włókien w półokrągłe kawałki lub płaską kostkę, usuwając pyry tym resztki błon. Każdy kawałek lekko rozbić. Słoninę pokroić w kawałki o podobnym kształcie jak mięso. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć nim kawałki mięsa. Składniki (mięso, słoninę i cebulę) nadziać na ostre patyki lub druty szaszłykowe. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko, nie dosmażając do środka. Po usmażeniu posypać solą i pieprzem. Podaw9ć je można z ryżem na sypko, frytkami, z surówkami, np. z papryki, selerów, porów. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|