strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
 
Potrawa: Szaszłyk z sarny
Składniki:
Na szaszłyki przeznacza się mięso z udźca lub combra młodej sarny. Składniki na 10 porcji: 1
20 kg mięsa z udźca lub combra bez kości
20 dag słoniny
30 dag małej cebuli
2 dag czosnku
'2 dag soli
1 dag pieprzu. Zaprawa z jarzyn: po 5dag marchwi
selera i pietruszki
3 dag cebuli
5 dag oleju
3 dag cukru
2=3 liście laurowe
5 ziarnek ziela angielskiego
2 dag soli:
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błony, natrzeć zaprawą jarzynową (pokrojone w cienkie plasterki jarzyny wymieszane z olejem, solą i cukrem, rozgniecionymi przyprawami), włożyć do garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami i przetrzymać w chłodnym miejscu (+7°C) przez 2 dni. Po wyjęciu z zaprawy mięso oczyścić z jarzyn, pokroić w poprzek włókien w półokrągłe kawałki lub płaską kostkę, usuwając pyry tym resztki błon. Każdy kawałek lekko rozbić. Słoninę pokroić w kawałki o podobnym kształcie jak mięso. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć nim kawałki mięsa. Składniki (mięso, słoninę i cebulę) nadziać na ostre patyki lub druty szaszłykowe. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko, nie dosmażając do środka. Po usmażeniu posypać solą i pieprzem. Podaw9ć je można z ryżem na sypko, frytkami, z surówkami, np. z papryki, selerów, porów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton