strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bitki korzenne z sarny
Składniki:
Składniki: 60 dag mięsa z udźca samy
10 dag smalcu
3 dag mąki
ząbek czosnku
po pół łyżeczki przypraw: cząbru
jałowca
głogu
bazylii
tymianku i rozmarynu
sól
pieprz
pół litra wywaru z warzyw i kości lub rosołu. Zalewa: 200 ml octu
300 ml wody
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 ziarna ziela an-gielskiego
1-2listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry i obgotować w wodzie, do-dać ocet, przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać zimną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (+7°C) na 2 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, zdjąć błony, pokrajać na porcje w poprzek włókien, lekko rozbić, oprószyć pieprzem i mąką, obrumienić szybko na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać przyprawy, podlać rosołem lub wywarem i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie po-trawę doprawić solą, ewentualnie przyprawa-mi, czosnkiem, chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami, łagodnymi surówkami, kompotem ze śliwek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton