strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: DUSZONA ŁOPATKA Z SARNY PO WĘGIERSKU
Składniki:
Składniki: 80 dag mięsa z łopatki
l0.dag smalcu
10 dag cebuli
10 dag świeżej mielonej papryki
IS dag pomidorów
słodka i ostra papryka mielona
kminek
1 ząbek czosnku
sól. Zalewa: 100 ml octu
300 ml wody
po S dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
2-3 ziarna ziela an-gielskiego
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone, opłukane i pokrajane jarzyny obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3 dni. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na jasno-złoty kolor, dodać pokrajany czosnek, odrobinę zmielonego kminku, I łyżkę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, wlać 2 łyżki wody i całość poddusić na małym ogniu. Gdy woda wyparuje prawie zupełnie, do cebuli dodać mięso pokrajane w sporą kostkę (o bokach 3 cm) i całość podsmażyć, stale mieszając. Następnie podlać paroma łyżkami wody, patelnię przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą. Paprykę umyć, pokrajać w paski (gniazda nasienne i ziarenka usunąć). Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki lub ósemki. Do miękkawego mięsa dodać pomidory i paprykę, dalej dusić pod przykryciem. Gotową po-trawę doprawić do smaku solą, sproszkowaną słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami z wody, sałatką z ogórków, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton