strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Sarnina zapiekana z bakłażanami
Składniki:
Składniki: 70 dag drobnego mięsa (okrawki) z sarny
jelenia lub daniela
60 dag bakłażanów
>5 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
po pół łyżeczki tymian-ku
kolendry
1 listek laurowy
oliwa lub olej sojowy
sól
pieprz
słodka papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, osączyć z wody, pokrajać wzdłuż na plasterki grubości 1 cm, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie dobrze odcedzić sok i obsmażyć na oliwie lub oleju, wyjąć, osączyć z tłuszczu. Ochłodzonymi bakłażanami wyłożyć dno i boki rondla lub naczynia żaroodpornego. Skruszałe i umyte mięso drobno posiekać tasakiem (można zmielić przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach) i podsmażyć na oleju lub oliwie razem z obraną i pokrajaną w kostkę cebulą, roztartym czosnkiem. Gdy mięso będzie zrumienione podlać odrobiną wody, dodać przyprawy, posolić, doprawić do smaku pieprzem, naczynie przykryć pokrywką i dusić około 30 minut na małym ogniu (wyparowany sos uzupełniać wodą). Połowę przestudzonego mięsa położyć na bakłażanach w rondlu, przykryć warstwą bakłażanów, znowu warstwa mięsa, które pokryć warstwą bakłażanów, podlać sosem z duszonego mięsa. Na wierzchu położyć folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny. Gdy potrawą zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Podawać z ryżem, gotowanymi ziemniakami z dodatkiem zielonej sałaty, surówką z papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton