Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z jelenia zawijane
Składniki:
600 g combra
2 szklanki mleka
100 g suszonych śliwek
100 g starte-go żółtego sera
50 g wędzonego boczku
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki gęstej śmietany
szczypta cukru
łyżeczka mąki
2 łyżki tartego chrzanu
1 kromka razowego suchego chleba
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane mięso zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po osuszeniu pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem. Śliwki namoczyć na noc, zagotować, wydrylować, pokroić w paseczki. Mięso skropić cytryną, posypać solą, pieprzem, rozmarynem. Ułożyć zrazy jeden za drugim, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone śliwki, boczek, posypać startym serem, zwinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać chrzan, starty chleb, śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Delikatnie wymieszać, dusić jeszcze 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"