Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PYZY Z MIĘSA Z DZIKA
Składniki:
Składniki: ciasto 1-1
20 kg surowych ziemniaków
25 dog ugotowanych ziemniaków
10 dog mąki
10 dog słoniny lub bocz-ku
5 dog cebuli
sól. Nadzienie: 25 dog kiszonej kapusty
5 dog cebuli
7 dog tłuszczu
20 dog duszonego lub pieczonego mięsa z dzika
15 dog pieczarek (lub innych świeżych grzybów)
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: kapustę ugotować w małej ilości wody, odcedzić, posiekać. Cebulę i grzyby oczyścić, opłukać, po-krajać w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty. Mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, czosnek rozetrzeć z solą i całość dodać do kapusty. Składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto ziemniaczane: ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Sok pozostawić, aby krochmal osiadł na dnie naczynia, potem zlać płyn, krochmal dolać do odciśniętej miazgi ziemniaczanej. Ugotowane ziemniaki dobrze utłuc lub wycisnąć przez specjalny przyrząd (wyciskacz do ,ziemniaków), połączyć z surową miazgą, dodać mąkę, sól i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionego ciasta uformować na stolnicy gruby wałek, pokrajać w poprzeczne krążki. Na przygotowane krążki położyć kulki nadzienia, starannie zlepiać nadając kształt owalny. Gotować w osolonej wodzie (po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody gotować jeszcze około 5 min. na małym ogniu). Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i usmażyć razem z pokrajaną słoniną lub boczkiem. Pyzy podawać polane tłuszczem ze skwarkami i cebulą z dodatkiem surówki. Do Pyszów można podać również sos pomidorowy.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"