Potrawa: Zrazy z jelenia |
Składniki: 500 g udźca 50 g wędzonej słoniny 50 g masła sól pieprz otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka mąki 1 mały kieliszek madery 1 łyżeczka sosu Worcester 2 łyżki rosołu 1 bułka na grzanki 1 szklanka mleka. |
Sposób przygotowania: Wyżyłowane i umyte mięso włożyć do garnka, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, pokroić na małe zraziki, lekko zbić tłuczkiem, naszpikować paskami słoniny, posypać solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny, zostawić na godzinę. Oprószyć zraziki mąką, obsmażyć z obu stron na stopionym maśle, przełożyć do rondelka, skropić wodą, poddusić. Na pozostałym po smażeniu maśle zrobić zasmażkę z mąki, wlać rosół, wino i Worcester, zagotować, polać zrazy. Podawać z grzankami z bułki i duszoną w winie czerwoną kapustą. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |