Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z jelenia
Składniki:
500 g udźca
50 g wędzonej słoniny
50 g masła
sól
pieprz
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki
1 mały kieliszek madery
1 łyżeczka sosu Worcester
2 łyżki rosołu
1 bułka na grzanki
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane i umyte mięso włożyć do garnka, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, pokroić na małe zraziki, lekko zbić tłuczkiem, naszpikować paskami słoniny, posypać solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny, zostawić na godzinę. Oprószyć zraziki mąką, obsmażyć z obu stron na stopionym maśle, przełożyć do rondelka, skropić wodą, poddusić. Na pozostałym po smażeniu maśle zrobić zasmażkę z mąki, wlać rosół, wino i Worcester, zagotować, polać zrazy. Podawać z grzankami z bułki i duszoną w winie czerwoną kapustą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"