Potrawa: BANANY W SZYNCE Z DZIKA I Z RYŻEM CURRY |
Składniki: Składniki na 10 osób: 5 bananów 50 dag szynki z dzika (może być wieprzowa) masło lub margaryna do smażenia 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki. |
Sposób przygotowania: Ryż curry (proporcja na 5 osób, do świątecznego menu jest to wystarczająca ilość): 20 dag ryżu, 1 łyżeczka wedety lub ,jarzynki, 1 łyżeczka masła, pól szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka curry, 5 dag rodzynek, sól. Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem wedety lub jarzynki, masła, soli i curry. Rodzynki umyć, osączyć z wody, zalać sokiem pomarańczowym, aby napęczniały. Rodzynki wraz z sokiem dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i przyprawami. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Polówki obsmażyć z jednej (tej przekrojonej) strony na tłuszczu, później owinąć je plastrami szynki, spiąć wykałaczkami i zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu z obsmażanych bananów. Brytfannę lub naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem, ryż curry położyć na dnie, na ryżu - obsmażone, cieple banany w szynce i wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Najlepiej podawać w naczyniu, w którym zapiekały się banany, potrawa wygląda wówczas bardzo efektownie i ma odpowiednią temperaturę. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |