Potrawa: Sos Cumberland |
Składniki: po 1 łyżce skórki z wyszorowanej pomarańczy i cytryny cieniutko okrojonej i pociętej na drobne paseczki 200 g galaretki z czerwonych porzeczek 1 łyżeczka szalotki drobniutko posiekanej sparzonej i odcedzonej 1 łyżka ostrej musztardy lub sproszkowanej gorczycy 75 ml portwajnu sok z 112 cytryny i 1I2 pomarańczy trochę soli i pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru |
Sposób przygotowania: Cieniutko pokrojone skórki z cytrusów gotować kilka minut w wodzie. Wylać na sitko, przelać zimną wodą i odsączyć. W misce dobrze wymieszać galaretkę, szalotki, skórki cytrusowe, musztardę, portwajn, sok cytrynowy i pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i imbirem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |