Potrawa: Gulasz z sarny |
Składniki: 40 dag łopatki bez kości 10 dag słoniny 10 dag cebuli 4 dag mąki 2 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz kminek papryka mielona czosnek liść laurowy i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem ze słonin Słoninę częściowo sto-pić, włożyć mięso posypane przyprawami i oprószone częścią mąki, zrumienić z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą; skropić wody i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia należy dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z walą ilości wody, doprawi Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami i z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |