Potrawa: Zając „Bristol" |
Składniki: skoki wywar z warzyw 20 dag ryżu 2 szklanki mleka 4 dag masła 50 dag jabłek 4 jajka 4 dag rodzynków; sól pieprz i majeranek do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować Z miękkiego mięsa wyjąć kości i pokrajać w paseczek Ryż opłukać, wsypać do wrzącego mleka, dodać masło, posolić, zamieszać i ugotować na parz Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z ryżem, mięsem, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i ubitą pianą z białek i doprawić Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię i zapiec Podawać z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |