Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając „Klasztorny"
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
15 dag pieczarek
1/2 szklanki śmietany
wątróbka z zająca; sól
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą; skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i zmieloną wątróbkę Miękkie m_ mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"