Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlety z jelenia mielone
Składniki:
350 g okrawków z mięsa jelenia
150 g tłustego surowego boczku
1 bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
50 g startego żółtego sera
1 cebula
sól
pieprz
po szczypcie cząbru i tymianku
tarta bułka
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Mięso, boczek i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę, posiekaną pietruszkę, zioła, sól, pieprz, jajko i żółty ser. Dokładnie wyrobić masę. Formować kotlety, obtoczyć w bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"