Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po balatońsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
25 dag owoców papryki
2 dag koncentratu pomidorowego
4 dag groszku konserwowanego
3/4 szklanki śmietany
Il4 szklanki czerwonego wytraconego wina; sól
pieprz
papryka mielona
cukier i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z Naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z koncentratem pomidorowym, groszkiem, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i winem, po czym doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"