Potrawa: Podroby jelenia |
Składniki: Podroby (wątróbka serce płuca nerki) 150 g masła 6 jajek 3 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka rodzynek otarta skórka z 1 cytryny 50 g słoniny sól. Sos: 1 kieliszek malagi 1 kieliszek madery 3-4 łyżki śmietanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Płuca, nerki i serce obgotować w lekko osolonej wodzie. Gdy miękkie, wyjąć, osuszyć na ściereczce, drobno pokroić. Oczyszczoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito. W rondlu _ rozgrzać masło, włożyć przetartą wątróbkę i smażyć na małym ogniu stale mieszając. Stopniowo dodawać, nie przerywając mieszania, po _ 1 żółtku, cukier, cynamon, tartą bułkę, skórkę cytrynową, rodzynki sól. Dokładnie wymieszać. Dodać usiekane płuca, serce i nerki, wymieszać, przestudzić. Teraz dodać ubitą na sztywno pianę ź białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę z podrobów do nasmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Przykryć cienkimi płatkami słoniny, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić malagą, dodać cukier i stale mieszając zagotować. Wlać maderę i śmietankę, podgrzać. Upieczone podroby wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać polane sosem. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |