Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po hetmańsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
5 dag musztardy
5 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
majeranek i przy-prawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, musztardę, koncentrat pomidorowy i przypraw Miękkie mięso należy pokrajać na porcje, po czym polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami, kalafiorem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"