Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po myśliwsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
10 dag słoniny wędzonej
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
3 dag suszonych grzybów
1/2 szklanki nalewki jałowcowej
sól
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę oraz umyte, namoczone i pokrajane w paseczki grzyby, skropić nalewką i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody i doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać sosem Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"