Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po redaktorsku I
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
l0 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
15 dag owoców papryki
10 dag boczniaków
1/2 szklanki keczupu
natka pietruszki
koperek; sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć i dodać do mięsa pud koniec duszenia razem z keczupem oraz pozo-stałą mąką wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem połączonym z posiekaną zielenin ', Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"