Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy mielone z zająca po polsku
Składniki:
30 dag mięsa bez kości (okrawki)
10 dag boczku surowego
5 dag bułki
8 dag cebuli
10 dag chrzanu tartego
żółtko
2 dag rodzynków
2 dag mąki
tłuszcz
szklanka śmietany; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz obraną i opłukaną cebulą, doprawić, podzielić na porcje i rozpłaszczy Chrzan połączyć z żółtkiem i opłukanymi rodzynkami, doprawić, rozłożyć na mięsie, formować kule, lekko spłaszczyć, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać śmietaną; dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości i doprawi Podawać z ziemniakami:, zasmażanymi buraczkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"