Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Płuca jelenia smażone
Składniki:
Płuca
sól
włoszczyzna
1 cebula
1 listek laurowy
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
otarta skórka z cytryny
1 łyżka mąki
1 jajko
tarta bułka do panierowania
tłuszcz do smażenia
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Ugotować osolony wywar z jarzyn i korzeni. Włożyć płuca, gotować do miękkości. Wyjąć, osuszyć na ściereczce, pokroić na grube kawałki, panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać polane stopionym masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"