Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Rosół z bażanta
Składniki:
1
7 l wody
bażant
pęczek włoszczyzny z kapustą wioską
10 dag piec relc
natka pietruszki; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną woda i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec gotowania włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę, Miękkie mięso wyjąć z naczynia i usunąć włoszczyzn Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, włożyć do rosołu, chwilę pogotować i doprawi Przed podaniem wsypać posiekaną natkę Podawać z makaronem lub ziemniakami z woda
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"