Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z bażanta „Józefa Wandalim"
Składniki:
I
5 l Grody
bażant
25 dag pieczarek
I5 dag cytryn
I;2 szklanki śmietany
2 dag maki; sól
pieprz
majeranku i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki usuwając pestki, włożyć do zupy razem z mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"