Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z bażanta po poznańsku
Składniki:
1
5 l wody
bażant
25 dag kapusty czerwonej
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
112 szklanki śmietany
2 dag mąki
2 białka
4 dag wiórków kokosowych; sól
pieprz
imbir
przyprawa do zup i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni Kapustę i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając grube nerwy kapusty, podsmażyć na tłuszczu i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do zupy razem ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z wiórka-mi kokosowymi, kłaść kluseczki na zupę, zagotować i zaraz podawać
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"