Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant a la Dzieduszycki
Składniki:
bażant
4 dag mąki
tłuszcz
2 szklanki śmietanki
l5 dag pieczarek
łyżeczka tartej skórki cytrynowej 10 dag żółtego sera; sól
pieprz
curry i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie mięso oprószyć mąką, zrumienić, zalać śmietaną i ugotować na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i włożyć do bażanta pod koniec gotowania razem ze skórką cytrynowa Potem wymieszać ze startym serem, chwilę dusić i doprawić Podawać z kluskami francuskimi i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"