Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant „Leszczyńskiego”
Składniki:
Bażant białe wytrawne wino włoszczyzna bez kapusty
4 żółtka
5 dag orzechów laskowych sól pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać winem, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykrycie W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę Miękkie mięso pokrajać na małe porcje jak w poprzednim przepisie i ułożyć na półmisku żaroodporny Wywar przecedzić (szklanka), wymieszać z żółtkami oraz startymi orzechami, ubić na parze, doprawić, polać przygotowane mięso i zapiec Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"