Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po admiralsku
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
po 10 dag marchwi
pietruszki i sera/era
5 dag cebuli
oliwa
4 dag koncentratu pomidorowego
15 dag majonezu
I/4 szkl białego wytrawnego wina
10 dag cytryny; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do s maku -
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić tuszkę, wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje i ułożyć na półmisek Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na oliwie, skropić wodą i dusić do miękkości, wystudzić, dodać koncentrat pomidorowy, majonez, wino oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrajane w pólplasterki cytryny, doprawić, polać przygotowane mięso i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"