Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po amerykańsku I
Składniki:
bażant
10 dag
słoniny
tłuszcz
szkl. śmietanki
5 dag keczupu
15 dag żółtego sera; sól i curry do smalcu
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać keczupem, posypać starzyzn serem i zapiec Podawać z frytkami, sałatą zieloną i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"