Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po angielsku I
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
szkl białego wytrawnego wina
3 dag musztardy
5 dag konfitur porzeczkowych; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia polać musztardą wymieszaną z konfiturami Po upieczeniu bażanta pokrajać wg przepisu Bażant pieczony st 149), ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarnik Podawać z frytkami, kalafiorem i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"