Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po angielsku II
Składniki:
bażanty l5 dag pieczarek
10 dag wątróbki z drobiu
żółtko
2 dag bulki tartej
natka pietruszki
10 dag słoniny
sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Pieczarki oczyścić, opłukać, zemleć razem z umytą wątróbką, wymieszać z żółtkiem, bułką tartą i posiekaną natką, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić bażanta na złoty kolo Po upieczeniu przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, podgrzać w piekarnik Podawać z frytkami, szparagami i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"