Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ozór jelenia II
Składniki:
Ozór
włoszczyzna
1 cebula
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego
pieprzu
1 listek laurowy
1 goździk
sól
garść suszonych owoców dzikiej róży
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
sok z pół cytryny
pół łyżeczki cukru
sól
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
pół szklanki śmie-tany.
Sposób przygotowania:
Umyty i oczyszczony ozór zagotować w osolonej wodzie z warzy-wami i korzeniami. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry. Suszone owoce dzikiej róży zalać winem, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i sok z cytryny. Zrobić zasmażkę z masła
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"