Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po chłopsku II
Składniki:
bażant
tłuszcz
!/2 szklanki białego wytrawnego wina
10 dag cebuli
50 dag świeżych grzybów
I/2 szklanki śmietany
I-2 dag maki
natka pietruszki
10 dag sera żółtego; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zrumienić, skropić winem i dusić do miękkości Cebulę i grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w kostkę Cebulę podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości fotem połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką; zagotować, dodać posiekaną natkę, doprawić, obłożyć bażanta, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"