Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po gdańsku
Składniki:
bażant
4 dag miodu naturalnego
4 dag musztardy
4 dag orzechów włoskich bez łupinek
10 dag słoniny
tłuszcz; sól
pieprz i imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, posmarować miodem wymieszanym z musztardą oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić tuszek Po upieczeniu pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony st 149), ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgrzać w piekarnik Podawać z ziemniakami drążonymi, szparagami i Balatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"