Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po normandzku
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
50 dag jabłek
1/2 szkl jabłek; s sól
curry i goździki do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę na złoty kolo Po upieczeniu pokrajać na porcje i ułożyć na półmisku żaroodporny Jabłka obrać, przekrajać na pół, pokrajać w cząstki, dodać do sosu, wlać jabłecznik, chwilę poddusić, polać przygotowane mięso i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"