Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po poznańsku
Składniki:
bażant
4 dag koncentratu pomidorowego
łyżeczka utartej skórki cytrynowej
I dag miodu naturalnego
10 dag słoniny
tłuszcz; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, posmarować do-prawionym koncentratem pomidorowym wymieszanym ze skórką cytrynową i miodem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę Po upieczeniu pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony (st 149), ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i kapustą czerwoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"