Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po prałacku I
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szklarski białego wytrawnego wina
20 dag cebuli (dymki lub szalotki)
l0 dag oliwek
5 dag keczupu
natka pietruszki; sól pieprz do smalcu
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami `słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać opłukać, podsmaży Oliwki wydrylować, pokrajać w paseczki i dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem z cebulą i keczup Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony st 149), ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem wymieszanym z posiekaną natką i zagrzać w piekarnik Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"