Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant ho rumuńsku
Składniki:
bażant l0 dag słoniny
tłuszcz
3 szkl białego wytrawnego. wina
po 10 dag marchwi pietruszki
selera
5 dag cebuli
10 dag oliwek; sól pieprz papryka mielona do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę~ kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Warzywa umyć, obrać, opłukać, ł krajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec~ pieczenia razem z wydrylować i pokroić i na małe w paseczki oliwkami po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać do-prawionym sosem Podawać z ryżem i sałata zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"