Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po tulońsku
Składniki:
bażant 15 dag pieczarek
tłuszcz
IO dag groszku konserwowego
2 żółtka
natka pietruszki 10 dag słoniny'
3/4 szklanka śmietany sól pieprz przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć i wystudzi Pieczarki wymieszać z groszkiem, żółtkami i posiekaną natką, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem po upieczeniu przekrajać bażanta na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem i';, Podawać z frytkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"