Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po węgiersku
Składniki:
bażant tłuszcz
15 dag pieczarek
I/2
szkl śmietany
2 dag kaparow
15 dag papryki konserwowej sól/
pieprz
papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu skropić wodą i dusić do miękkości Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i dodać do bażanta pod koniec duszenia razem ze śmietaną, opłukanymi kaparami, zmieloną papryką i posiekanym koperkiem, doprawi Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"