Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Czapla „Chipolata"
Składniki:
czapla
10 dag bułki
mleko
20 dag cielęciny bez kości
10 dag kasztanów (pieczonych lub z puszki)
2 jajka
tłuszcz
białe wytrawne wino
5 dag przecieru z suszonych moreli; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę omyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, upiec razem z mięsem i kasz-tanami, połączyć z żółtkami i ubitą pianą z białek, doprawi MU napełnić wnętrze tuszki i związać nogi Następnie polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Miękką czaplę pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem wymieszanym z Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"