Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb „Carola"
Składniki:
4 gołębie 4 dag orzechów włoskich bez łupin
5 dag papryki konserwowej
żółtko
4 dag rodzynków
20 dag słoniny tłuszcz
śmietanka
4 dag chrzanu tartego; sól
pieprz i cukier
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmieloną papryką, żółtkiem i opłukanymi rodzynkami, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszek, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać chrzan i doprawi Podawać z ziemniakami i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"