Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb po angielsku
Składniki:
4 gołębie
20 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szklanki śmietany
2 żółtka
bulka tarta; sól
pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębia umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu zdjąć słoninę, posmarować tuszki żółtkami, posypać bułką tartą i zrumienić Podawać z frytkami i kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"