Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb po generalsku
Składniki:
4 gołębie
20 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szklanki śmietanki
25 dag cebuli (dymki lub szalotki)
10 dag szynki wędzonej
koperek
!0 dag sera żółtego; sól
pieprz i goździki do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, połać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć i dodać do gołębi pod koniec pieczenia razem z pokrajaną w paseczki szynk Po upieczeniu tuszki ułożyć na półmisku żaroodporny Sos wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić, polać gołębie, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, sałatą zieloną lub z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"