Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb po hetmańsku
Składniki:
2 gołębie
10 dag słoniny
tłuszcz
15 dag pieczarek
2 jajka na twardo
8 kromek bułki pszennej
20 dag majonezu
2 łyżki rumu
pomidory i natka pietruszki do dekoracji; sól pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do gołębi pod koniec pieczeni Miękkie gołębie wyjąć z naczynia, zdjąć słoninę, przekrajać na 8 kawałków, usuwając kości Pieczarki i jajka zemleć i do-prawi Grzanki posmarować masłem, usmażyć, obłożyć pastą, przykryć przy-gotowanym mięsem, polać doprawionym majonezem połączonym z rumem, udekorować pomidorami i natką
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"