Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb po polsku
Składniki:
4 gołębie
5 dag babki drożdżowej
po 1 łyżce śmietany
rumu i wiórków kokosowych
20 dag szynki wędzonej
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Babkę rozdrobnić, połączyć ze śmietaną, rumem i wiórkami kokosowymi, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami szynki, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu ułożyć gołębie na półmisku i polać doprawionym sosem podawać z ziemniakami drążonymi i marchewką z groszkiem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"