Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Krokiety z gołębia po kardynalsku
Składniki:
2 gołębie
20 dag słoniny
tłuszcz
15 dag ryżu
15 dag pieczarek
5 dag masła rakowego
I-2 jajka
bułka tarta; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu tuszki wyjąć z naczynia, usunąć nitkę, i kości, zemleć mięso razem ze słonin Ryż opłukać, zalać sosem otrzymanym z pieczenia gołębi i ugotować na parz Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć na maśle, połączyć z ryżem, mięsem i jajkami, doprawi Z przygotowanej masy należy formować w bułce tartej wałeczki o długości 6-8 cm i średnicy ł cm, kłaść na gorący tłuszcz, zrumienić i dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami, sosem koperkowym lub pomidorowym i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"