Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa barszczok z kaczki
Składniki:
I
5 I wywaru z warzyw
I/4 kaczki
2 grzyby suszone
40 dag buraczków
1/2
szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól
pieprz
cukier
czosnek i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wywarem, włożyć umyte i namoczone grzyby i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Buraczki umyć, oczyścić i upiec w piekarnik Następnie obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z przecedzonym wywarem, zakwasić, chwilę pogotować i pozostawić na kilka godzi Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki razem z grzybami, wymieszać z barszczem i wicem, doprawi Podawać z ziemniakami z wody ze skwarkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"